Vaahteran siemenviljelykseltä ensimmäinen sato

Vaahteran siemenviljelykseltä ensimmäinen sato

Vaahteran siemenviljelykseltä on odotettu satoa pitkään ja tänä syksynä saimme vihdoin ensimmäisen sadon kerättyä. Siemenviljelyksen emopuiden valinnassa on geneettisen monimuotoisuuden lisäksi huomioitu hyvät kasvuominaisuudet ja rungon suoruus.

Verrattuna havupuiden siemeniin on vaahteran siementen varastointi haasteellista. Itävyys säilyy hyvänä vain 1-2 vuotta. Itääkseen siemenet myös tarvitsevat kylmäkäsittelyn kosteana. Luonnossa kylmäkäsittely tapahtuu luontaisesti siementen tipahtaessa maahan jo syksyllä. Hyvä tapa kasvattaa vaahteraa onkin ottaa mallia luonnosta ja kylvää siemenet jo syksyllä.

Myös tervalepän siementen keräys on parhaillaan käynnissä Hollolassa ja sadon määrä näyttää oikein hyvältä. Vaahteran ja tervalepän saatavuus painottuu eteläiseen käyttöalueeseen.

Jos kiinnostuksesi heräsi niin alla olevista linkeistä pääset katsomaan käyttöalueet:

Vaahtera:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/kasvintuotanto/metsapuiden-siemen–ja-taimituotanto/perusaineisto/kayttoaluekartat/Hyvaksytyt-siemenviljelykset/sv446_fi.pdf

Tervaleppä:

https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/viljelijat/kasvintuotanto/metsapuiden-siemen–ja-taimituotanto/perusaineisto/kayttoaluekartat/Hyvaksytyt-siemenviljelykset/sv438_fi.pdf