Kuusi – Picea abies

Kuusen siemenet

Kasvu- ja laatuominaisuuksiltaan kuusen siemenviljelyssiemen on erinomaisen männyn tasolla. Kuusen viljely toteutetaan pääosin taimia istuttamalla. Siksi taimituotannossa kannattaa käyttää aina parasta mahdollista jalostettua siemenviljelyssiementä itävyyden ja hyvän kasvun varmistamiseksi. Mikäli kuusen siemenviljelyssiemenen saatavuus on heikkoa, metsän uudistamiseen käytetään mahdollisimman hyvälaatuista metsikkösiementä.

Saatavuus

Siemen Forelia tuottaa kuusen jalostettua siementä koko maan laajuisesti. Kuusen siementä on saatavilla etelärannikolta aina Sodankylän korkeudelle saakka.

Kylvöaika

Havupuilla kevät on syksyä parempi kylvöajankohta. Kuuselle suotuisin kylvöajankohta alkaa lumien sulamisesta ja kestää juhannukseen saakka. Syksyllä kylvettäessä ajankohdan tulee olla niin myöhäinen, etteivät siemenet ehdi itää ennen pakkasia, vaan aloittavat kasvunsa vasta seuraavana keväänä. Tutkimusten mukaan syyskylvö onnistuu parhaiten Pohjois-Suomessa. Kevätkylvö on kuitenkin varmin tapa onnistua kylvössä.

Kuusen kylvö

Kuusen uudistaminen kylvämällä on useimmiten epävarmaa. Yleensä kuuselle sopivat kohteet ovat niin reheviä, että pintakasvillisuus tukahduttaa kylvötaimet. Männyn ja kuusen sekakylvö voi olla käyttökelpoinen menetelmä silloin, kun uudistamiskohteen ravinteisuus on puolukka- ja mustikkatyypin rajamailla. Tällaisessa kohteessa voidaan kylvää männyn ja kuusen siementä sekaisin, esim. 200g/ha kumpaakin.

Tilaa jalostettuja puun siemeniä meiltä

Siementen tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Siementen tuotannon vuodenkierrosta johtuen siementen myyntiaika on alkuvuodesta kesään saakka ja toimitukset painottuvat helmi-kesäkuuhun. Kevätkylvöä varten siemenet kannattaa tilata jo alkuvuodesta. Näin varmistat, että saat siemenet varmasti silloin, kun niitä tarvitset. Siemenet pakataan asiakkaan tarpeiden mukaan 0,25–5 kg muovipulloihin. Poikkeuksena koivun siemenet, jotka pakataan Minigrip-pussiin.

Siementen säilytys

Säilytä siemenet alkuperäisessä pakkauksessa kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaappi on hyvä säilytystila. Ota maastoon mukaan vain päivän tarve (myös konekylvössä). Auton tai metsäkoneen ohjaamo ei ole hyvä paikka siementen säilyttämiselle. Lyhytaikainenkin säilytys yli +35°C alentaa itävyyttä.

Metsäalan toimijat ja taimitarhat

Jos toimintamme on sinulle jo entuudestaan tuttua ja edustat metsäalan toimijaa tai taimitarhaa, saat parhaiten yhteyttä soittamalla meille suoraan 020 639 5028 tai laittamalla viestiä siementilaus@siemenforelia.fi.

Metsänomistaja

Omistatko oman metsän ja haluaisit asioida kanssamme? Otathan yhteyttä kyseisellä lomakkeella, niin pystymme palvelemaan sinua nopeammin ja paremmin.