Lehtikuusi – Larix sibirica

Lehtikuusen siemenet

Lehtikuusen jalostettu siemen tuotetaan siemenviljelyksillä. Suomen olosuhteissa lehtikuusen tuottaminen on kuitenkin haasteellista ja sen vuoksi siemensadot ovat pieniä. Heikomman saatavuuden ja epävarman kylvön vuoksi lehtikuusen siementä myydään pääosin taimitarhakäyttöön. Lehtikuusi on luonnostaan nopeakasvuinen puulaji ja valintajalostuksella kasvunopeutta on voitu lisätä huomattavasti. Yleensä lehtikuusi uudistetaan istuttamalla. Taimikasvatuksessa siemenen hyvä itävyys ja laatu ovat tärkeimpiä asioita.

Saatavuus

Siemen Forelia tuottaa lehtikuusen jalostettua siementä etelärannikolta Sodankylän korkeuteen saakka.

Kylvöaika

Havupuilla kevät on syksyä parempi kylvöajankohta. Lehtikuuselle suotuisin kylvöajankohta alkaa lumien sulamisesta ja kestää juhannukseen saakka. Syksyllä kylvettäessä ajankohdan tulee olla niin myöhäinen, etteivät siemenet ehdi itää ennen pakkasia, vaan aloittavat kasvunsa vasta seuraavana keväänä. Tutkimusten mukaan syyskylvö onnistuu parhaiten Pohjois-Suomessa. Kevätkylvö on kuitenkin varmin tapa onnistua kylvössä.

Lehtikuusen kylvö

Lehtikuusen uudistaminen kylvämällä on useimmiten epävarmaa. Yleensä lehtikuuselle sopivat kohteet ovat niin reheviä, että pintakasvillisuus tukahduttaa kylvötaimet. Männyn ja lehtikuusen sekakylvö voi olla käyttökelpoinen menetelmä silloin, kun uudistamiskohteen ravinteisuus on puolukka- ja mustikkatyypin rajamailla. Tällaisessa kohteessa voidaan kylvää männyn ja lehtikuusen siementä sekaisin, esim. 200g/ha kumpaakin.

Tilaa jalostettuja puun siemeniä meiltä

Siementen tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Siementen tuotannon vuodenkierrosta johtuen siementen myyntiaika on alkuvuodesta kesään saakka ja toimitukset painottuvat helmi-kesäkuuhun. Kevätkylvöä varten siemenet kannattaa tilata jo alkuvuodesta. Näin varmistat, että saat siemenet varmasti silloin, kun niitä tarvitset. Siemenet pakataan asiakkaan tarpeiden mukaan 0,25–5 kg muovipulloihin. Poikkeuksena koivun siemenet, jotka pakataan Minigrip-pussiin.

Siementen säilytys

Säilytä siemenet alkuperäisessä pakkauksessa kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaappi on hyvä säilytystila. Ota maastoon mukaan vain päivän tarve (myös konekylvössä). Auton tai metsäkoneen ohjaamo ei ole hyvä paikka siementen säilyttämiselle. Lyhytaikainenkin säilytys yli +35°C alentaa itävyyttä.

Metsäalan toimijat ja taimitarhat

Jos toimintamme on sinulle jo entuudestaan tuttua ja edustat metsäalan toimijaa tai taimitarhaa, saat parhaiten yhteyttä soittamalla meille suoraan 020 639 5028 tai laittamalla viestiä siementilaus@siemenforelia.fi.

Metsänomistaja

Omistatko oman metsän ja haluaisit asioida kanssamme? Otathan yhteyttä kyseisellä lomakkeella, niin pystymme palvelemaan sinua nopeammin ja paremmin.