Vaahtera – Acer platanoides

Vaahteran siemenet tulossa myyntiin lähitulevaisuudessa

Siemen Forelia on tällä hetkellä alansa ainoa toimija, joka tuottaa myös jalojen lehtipuiden jalostettuja siemeniä. Vaahterasiemenviljelyksemme on perustettu 2000-luvulla Etelä- ja Keski-Suomen metsänviljelyä varten. Nämä viljelykset ovat alkaneet tuottamaan jo ensimmäisiä puun siemeniä ja ne ovat jo mukana tarjonnassamme. Siemenviljelyksiin on valittu laadultaan ja kasvuominaisuuksiltaan parhaita kantapuita. Valikoinnilla varmistetaan puiden hyvä kasvu ja monimuotoisuus.

Saatavuus

Siemen Forelia tuottaa vaahteran jalostettua siementä maan etelä- ja keskiosassa.

Vaahteran kylvö

Vaahteran suotuisin kylvöajankohta alkaa lumien sulamisesta ja kestää syksyyn saakka. Syksyllä kylvettäessä ajankohdan tulee olla niin myöhäinen, etteivät siemenet ehdi itää ennen pakkasia, vaan aloittavat kasvunsa vasta seuraavana keväänä. Vaahtera kasvaa parhaiten hyvissä lehdoissa. Kasvupaikaksi tulee valita alue, josta vesi pääsee kulkemaan läpi, sillä vaahtera ei viihdy liian kosteassa. Paikka ei saa olla myöskään liian kuiva, jotta vaahtera kasvaa laadukkaasti. Luonnossa vaahtera kasvaa muiden puiden alla, joten parhaimpiin tuloksiin päästään paikoissa, jossa se kylväytyy muiden lajien kanssa. Soveltuvia maastoja ovat esimerkiksi hiesu-, hieta- ja moreemimaat. Suositeltu taimimäärä hehtaaria kohden on 1500 tainta.

Tilaa jalostettuja puun siemeniä meiltä

Siementen tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Siementen tuotannon vuodenkierrosta johtuen siementen myyntiaika on alkuvuodesta kesään saakka ja toimitukset painottuvat helmi-kesäkuuhun. Kevätkylvöä varten siemenet kannattaa tilata jo alkuvuodesta. Näin varmistat, että saat siemenet varmasti silloin, kun niitä tarvitset. Siemenet pakataan asiakkaan tarpeiden mukaan 0,25–5 kg muovipulloihin. Poikkeuksena koivun siemenet, jotka pakataan Minigrip-pussiin.

Siementen säilytys

Säilytä siemenet alkuperäisessä pakkauksessa kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaappi on hyvä säilytystila. Ota maastoon mukaan vain päivän tarve (myös konekylvössä). Auton tai metsäkoneen ohjaamo ei ole hyvä paikka siementen säilyttämiselle. Lyhytaikainenkin säilytys yli +35°C alentaa itävyyttä.

Metsäalan toimijat ja taimitarhat

Jos toimintamme on sinulle jo entuudestaan tuttua ja edustat metsäalan toimijaa tai taimitarhaa, saat parhaiten yhteyttä soittamalla meille suoraan 020 639 5028 tai laittamalla viestiä siementilaus@siemenforelia.fi.

Metsänomistaja

Omistatko oman metsän ja haluaisit asioida kanssamme? Otathan yhteyttä kyseisellä lomakkeella, niin pystymme palvelemaan sinua nopeammin ja paremmin.