Rauduskoivu – Betula pendula

Rauduskoivun siemenet

Siemen Forelia tuottaa rauduskoivun jalostettua siementä eteläiseen ja keskiseen Suomeen. Rauduskoivun jalostettu siemen tuotetaan muovihuoneessa, mikä takaa puun siemenen korkean laadun ja parhaan mahdollisen perimän. Koivun jalostetusta siemenestä kasvatetut puut ovat tilavuuskasvultaan jopa 30% suurempia ja oksalaadultaan selkeästi metsikkösiemenestä kasvaneita puita parempia.

Saatavuus

Siemen Forelia tuottaa rauduskoivun jalostettua siementä Etelä- ja Keski-Suomen alueella.

Kylvöaika

Rauduskoivulle suotuisin kylvöajankohta alkaa lumien sulamisesta ja kestää syksyyn saakka. Kevät- ja syyskylvöllä ei ole merkittävää eroa. Luonnossa koivun siemen varisee maahan syksyllä ja siemenet talvehtivat lumipeitteen alla.

Rauduskoivun kylvö

Rauduskoivu kasvaa hyvin tuoreilla ja lehtomaisilla kankailla. Kylvö ei kuitenkaan sovi hienojakoisille savi- tai hiesumaille. Uudistusala raivataan hyvin, ja kylvö tehdään hyvin muokattuun maahan. Koivun siemenen kylvömääristä on erilaisia näkemyksiä. Meillä myytävässä olevassa koivun siemenessä voi olla jopa 1,5-2 miljoonaa itävää siementä/ kg. Tämänlaatuista siementä voidaan kylvää huomattavasti vähemmän kuin usein ohjeistetaan, 80g/ha riittää täystiheän taimikon perustamiseen. Koska koivun siemenet ovat hyvin pieniä ja kevyitä, ne voidaan kylvön helpottamiseksi sekoittaa hienojakoiseen kosteaan hiekkaan tai sahanpuruun, n. 20 % siemeniä ja 80 % hiekkaa (tilavuudesta). Kylvökohdaksi valitaan tasainen, hyvin muokattu paikka, joka ei kuitenkaan ole mättään päältä eikä kuopasta. Koivun siemeniä ei tarvitse peittää.

Tilaa jalostettuja puun siemeniä meiltä

Siementen tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Siementen tuotannon vuodenkierrosta johtuen siementen myyntiaika on alkuvuodesta kesään saakka ja toimitukset painottuvat helmi-kesäkuuhun. Kevätkylvöä varten siemenet kannattaa tilata jo alkuvuodesta. Näin varmistat, että saat siemenet varmasti silloin, kun niitä tarvitset. Siemenet pakataan asiakkaan tarpeiden mukaan 0,25–5 kg muovipulloihin. Poikkeuksena koivun siemenet, jotka pakataan Minigrip-pussiin.

Siementen säilytys

Säilytä siemenet alkuperäisessä pakkauksessa kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaappi on hyvä säilytystila. Ota maastoon mukaan vain päivän tarve (myös konekylvössä). Auton tai metsäkoneen ohjaamo ei ole hyvä paikka siementen säilyttämiselle. Lyhytaikainenkin säilytys yli +35°C alentaa itävyyttä.

Metsäalan toimijat ja taimitarhat

Jos toimintamme on sinulle jo entuudestaan tuttua ja edustat metsäalan toimijaa tai taimitarhaa, saat parhaiten yhteyttä soittamalla meille suoraan 020 639 5028 tai laittamalla viestiä siementilaus@siemenforelia.fi.

Metsänomistaja

Omistatko oman metsän ja haluaisit asioida kanssamme? Otathan yhteyttä kyseisellä lomakkeella, niin pystymme palvelemaan sinua nopeammin ja paremmin.