Siemenet

Jalostetut metsäpuiden siemenet

Jalostetut siemenet ovat luonnonmukaisia metsäpuiden siemeniä, joissa siemenen perinnölliset ominaisuudet ovat tehokkaampia valikoinnin ansiosta. Metsäpuiden jalostus on valintajalostusta: Suomen metsistä on vuosikymmenien kuluessa valittu kaikista laadukkaimmat yksilöt jalostuksen kantapuiksi. Siemenviljelyksiä perustetaan hyödyntämällä näiden kantapuiden hyviä, periytyviä ominaisuuksia. Valikoinnin ansiosta jalostettu siemen on monimuotoisempaa kuin tavallinen metsikkösiemen.

Jalostettu männyn siemen on noin neljä millimetriä pitkä. Se sisältää vararavinnon ja alkio-ontelon, joka on siemenen sisällä kolme millimetriä pitkä ontelo. Mikroskoopilla katsottaessa varsinainen alkio näyttää kokonaiselta puulta: siinä on kaikki ne osat, mitä täysikasvuisessa puussakin on.

Jalostetut puun siemenet mahdollistavat hyvinvoivat metsät

Jalostuksen avulla voidaan parantaa puuston laatua, kasvua, terveyttä ja sopeutumista ilmastonmuutokseen. Hyvin kasvavat puut lisäävät niin metsien hiilinieluja, metsistä saatavia tuloja kuin tuottavat uusiutuvaa puuraaka-ainetta korvaamaan fossiilisia raaka-aineita.

Tuottavampaa metsää

Jalostettu siemen on valinnan ansiosta perimältään korkealaatuista ja monimuotoista. Koska siemenviljelyksille valitut yksilöt valitaan eri metsiköistä, jalostuksella vältetään haitalliset sukurasitusilmiöt. Siemenet ovat myös kookkaita ja niiden itävyys on korkea. Jalostetuilla siemenillä perustettu metsä voi tuottaa jopa 20–30% enemmän puuta kuin vastaava metsikkösiemenistä perustettu metsä. Hyvin hoidettuna metsän kiertoaika voi lyhentyä 10–20 vuotta. 

Jalostetusta siemenestä kasvava puu kasvaa nopeammin ja käyttää resursseja paremmin hyödykseen. Kasvaneissa puissa on myös enemmän arvokasta tukkiosuutta, sillä puut kasvavat pidemmiksi ja paksummiksi, ja puiden oksat ovat ohuempia ja oksakulmat parempia. Vaikutus vuosiluston paksuuteen on myös vähäinen, joten puuaineksen kestävyys ei muutu merkittävästi.

Jalostetuista siemenistä kasvanut ja hyvin hoidettu metsä

  • Sitoo tehokkaammin hiiltä ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen
  • On monimuotoinen, terve ja hyvinvoiva
  • Kasvaa nopeammin kuin tavallisesta metsikkösiemenestä kasvanut metsä
  • Tuottaa nopeammin ja enemmän laadukasta tukkiosuutta
  • Omaa hyvin hoidettuna 10–20 vuotta lyhyemmän kiertoajan
  • Lisää nopeammin metsistä saatavia tuloja

Siementarjonta

Tarjoamme jalostettuja siemeniä yleisimmistä puulajeista sekä yksittäisistä jaloista lehtipuista. Tuotamme siemenviljelyksillä perinnöllisesti korkealaatuisia männyn, kuusen, lehtikuusen, koivun, tervalepän, tammen ja vaahteran siemeniä. Mahdollistamme laadukkaan siemenen markkinaehtoisesti sekä suurille että pienille toimijoille. Siementen saatavuus on lajikohtaista.

Tilaa jalostettuja puun siemeniä meiltä

Siementen tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Siementen tuotannon vuodenkierrosta johtuen siementen myyntiaika on alkuvuodesta kesään saakka ja toimitukset painottuvat helmi-kesäkuuhun. Kevätkylvöä varten siemenet kannattaa tilata jo alkuvuodesta. Näin varmistat, että saat siemenet varmasti silloin, kun niitä tarvitset. Siemenet pakataan asiakkaan tarpeiden mukaan 0,25–5 kg muovipulloihin. Poikkeuksena koivun siemenet, jotka pakataan Minigrip-pussiin.

Siementen säilytys

Säilytä siemenet alkuperäisessä pakkauksessa kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Jääkaappi on hyvä säilytystila. Ota maastoon mukaan vain päivän tarve (myös konekylvössä). Auton tai metsäkoneen ohjaamo ei ole hyvä paikka siementen säilyttämiselle. Lyhytaikainenkin säilytys yli +35°C alentaa itävyyttä.

Metsäalan toimijat ja taimitarhat

Jos toimintamme on sinulle jo entuudestaan tuttua ja edustat metsäalan toimijaa tai taimitarhaa, saat parhaiten yhteyttä soittamalla meille suoraan 020 639 5028 tai laittamalla viestiä siementilaus@siemenforelia.fi.

Metsänomistaja

Omistatko oman metsän ja haluaisit asioida kanssamme? Otathan yhteyttä kyseisellä lomakkeella, niin pystymme palvelemaan sinua nopeammin ja paremmin.