Kasvukausi 2022 lähti keväällä hitaasti liikkeelle ja lunta saatiin vielä huhti-toukokuun vaihteessa Etelä-Suomea myöten. Kolean kevään jälkeen lämpimiä säitä riitti kuitenkin aina elokuun lopulle saakka ja kokonaisuudessaan lämpösummaa oli syyskuun puoliväliin mennessä kertynyt keskimääräistä enemmän. Pidemmän aikajakson tarkastelussa näyttäisi siltä, että etenkin Pohjois-Suomessa on ollut lämmin kasvukausi.
Kesän ja syksyn lämpötilat vaikuttavat suuresti siementen kypsymiseen. Männyn ja kuusen kävyt saavuttavat täyden kokonsa Etelä- ja Keski-Suomessa heinäkuun alkuun mennessä. Myös siemenet ovat tässä vaiheessa saavuttaneet lopullisen kokonsa, mutta ne ovat vielä pehmeitä ja vaaleita ja alkion kehitys on vasta aluillaan. Vararavintosolukko ja alkio kasvavat kesän ja alkusyksyn aikana täyteen kokoonsa lämpöolosuhteiden ollessa riittävät. Kypsymisen loppuvaiheet syksyllä ovat tärkeitä mm. siementen itävyyden ja varastointikestävyyden kannalta.
Rakenteellisesti kypsän eli tuleentuneen siemenen kuori on tummunut ja kovettunut. Siementen sisällä tapahtuvaa kehitystä voidaan tarkkailla röntgenkuvauksella, jonka avulla voidaan varmistaa siemenen kypsymisen aste ennen käpyjen keräämistä. Siemenet ovat ehtineet tuleentua tänä vuonna hyvin ja käpyjen keräys on voitu aloittaa Etelä- ja Keski-Suomessa syyskuun puolivälin paikkeilla.
Kuva: Siementen röntgenkuvauksella voidaan tutkia siementen kypsymistä. Siemenet ovat rakenteellisesti kypsiä silloin, kun siemenen keskellä oleva alkio täyttää koko alkio-ontelon ja vararavintosolukko täyttää siemenkuoren.
Tietolähde: Metsäpuiden uudistumisbiologia, Markku Nygren (2020)