Siemenen matka metsästä takaisin metsään

Siemenen matka metsästä takaisin metsään

Tuleentumisvuoden 2021 käpysato on saatu kerättyä ja kuljetettua karistamolle suojaan talven pakkasilta. Karistamolla käpyerät mitataan ja esikuivatetaan, jonka jälkeen ne jäävät varastoon odottamaan omaa karistusvuoroaan. Käpyjen kokonaismäärästä riippuen karistuksia jatketaan talven yli pitkälle kevääseen.

Karistusprosessissa käpyjä kuivatetaan uunissa, jolloin ne avautuvat ja siemenet pääsevät irtoamaan kävyistä. Tämänkin vaatimattomalta kuulostavan tapahtuman luonto on ratkaissut nerokkaasti: esimerkiksi männyllä käpysuomu aukeaa kuivuessaan sen vuoksi, että suomun ulkopinnan solukko kutistuu sisäpintaa enemmän ja suomu käpristyy ulospäin vapauttaen siemenen suojastaan.

Uunin jälkeen kävyt käyvät rummussa, jonka pyörityksessä siemenet karisevat irti kävyistä. Karistuksesta tulleissa siemenissä on edelleen kiinni lenninsiivet ja seassa on muun muassa kävyn palasia ja pölyä. Siemenet puhdistetaan ja lajitellaan koneellisesti, jolloin pienetkin roskat ja tyhjät siemenet saadaan pois hyvälaatuisten siementen joukosta.

Tärkeä osa siementen käsittelyä on laadunvalvonta, jota tarkkaillaan puhdistusprosessin aikana röntgenkuvauksella ja lopulta idätystestillä. Puhdistuksen jälkeen siemenet pakataan ja varastoidaan kylmä- tai pakkasvarastoon.

Siemenen matka metsästä takaisin metsään voi kestää muutamasta kuukaudesta jopa vuosikymmeniin. Syksyllä kerätty korkealaatuisin jalostettu 1,5 sukupolven valiosiemen pääsee usein takaisin metsään jo seuraavana keväänä.