Syksyn käpykeräys on tehty
Keräystyön kannalta otolliset säät vauhdittivat tämän syksyn käpykeräyksiä niin, että sato saatiin kerättyä marraskuun loppuun mennessä. Männystä saimme keskimääräistä pienemmän, mutta kuitenkin kohtuullisen sadon. Kuusen siemenviljelykset eivät tänä vuonna valitettavasti tuottaneet satoa lainkaan. Rauduskoivu ja tammi sen sijaan tuottivat oikein hyvin. Erityisesti koivun sato oli merkittävä, koska se oli Pataman uuden, 2014 perustetun koivuviljelyksen ensimmäinen kaupallisesti merkittävä sato. Ja lisää sillä rintamalla on luvassa, ensi kevään sato vaikuttaa hedenorkkojen määrän perusteella erittäin lupaavalta.
Onneksi männyn siementä on varastossa hyvin ja korkealaatuista jalostettua siementä on tarjolla entiseen tapaan ensi kevään kylvöihin. Kuusen varastotilanne on jalostetun siemenen osalta eteläisessä ja keskisessä Suomessa heikko, Pohjois-Suomen osalta parempi. Osa kuusen ensi kevään taimitarhakylvöistä tehtäneen metsikkösiemenellä.

Jos olet kiinnostunut tammen kasvatuksesta, niin nyt on tarjolla hyvälaatuista siementä.

Kukkiiko kuusi keväällä 2019 ?
Helteisen ja kuivan kesän jälkeen odotukset ovat korkealla kuusen kukinnan suhteen. Malttamattomia kun olemme, kukinnan tasoa yritetään arvioida jo hyvissä ajoin talven aikana. Olemme keränneet kuusen siemenviljelyksiltä tuhansia silmunäytteitä, jotka Luonnonvarakeskus analysoi ja laatii tulosten perusteella ennusteen ensi kevään kukinnasta. Alustavien havaintojen mukaan hyvä kukinta olisi tulossa, mutta keväällähän sen sitten näkee.
Joka tapauksessa hyvä sato tulisi tarpeeseen, v. 2012 ja 2014 kerätyt siemenet on jo kasvatettu taimiksi ja istutettu metsiin. Viljelymateriaalin kysyntä jatkunee vilkkaana, koska puukauppa on käynyt kovilla kierroksilla.

Toivotamme kaikille leppoisaa joulunaikaa ja entistä parempaa uutta vuotta !