Syksyn käpykeräys on tehty
Keräystyön kannalta otolliset säät vauhdittivat tämän syksyn käpykeräyksiä niin, että sato saatiin kerättyä marraskuun loppuun mennessä. Männystä saimme keskimääräistä pienemmän sadon ja kuusen siemenviljelykset eivät tuottaneet satoa lainkaan. Rauduskoivu ja tammi sen sijaan tuottivat oikein hyvin.
Onneksi männyn siementä on varastossa hyvin ja korkealaatuista jalostettua siementä on tarjolla entiseen tapaan ensi kevään kylvöihin. Kuusen varastotilanne on jalostetun siemenen osalta eteläisessä ja keskisessä Suomessa heikko, Pohjois-Suomen osalta parempi. Osa kuusen ensi kevään taimitarhakylvöistä tehtäneen metsikkösiemenellä.

Jos olet kiinnostunut tammen kasvatuksesta, niin nyt on tarjolla hyvälaatuista siementä.

Kukkiiko kuusi keväällä 2019 ?
Helteisen ja kuivan kesän jälkeen odotukset on korkealla kuusen kukinnan suhteen. Olosuhteiden puolesta runsas kukinta on mahdollinen. Asiaa koetetaan selvittää jo tässä syksyn ja talven aikana, olemme keränneet silmunäytteitä kuusen siemenviljelyksiltä. Luonnonvarakeskus analysoi näytteet ja saadun tiedon perusteella voidaan ennustaa ensi kevään kukintaa. Alustavien havaintojen mukaan hyvä kukinta olisi tulossa, mutta keväällähän sen sitten näkee.
Joka tapauksessa hyvä sato tulisi tarpeeseen, v. 2012 ja 2014 kerätyt siemenet on kasvatettu taimiksi ja istutettu metsiin. Viljelymateriaalin kysyntä jatkunee vilkkaana, koska puukauppa on käynyt kovilla kierroksilla.

Toivotamme kaikille leppoisaa joulunaikaa ja entistä parempaa uutta vuotta !